Вчені довели: шампанське треба охолоджувати
13.08.2010
Французькі вчені науково обгрунтували необхідність охолоджувати шампанське. Дослідники також з`ясували, що ігристі вина необхідно наливати по краю нахиленого келиху.
Науковці виходили з того, що смак шампанського та інших ігристих вин залежить від вмісту в них вуглекислого газу. Вони вивчали, як змінюється в шампанському концентрація вуглекислого газу за різних температур і способів наливання у келих. Учені проводили експерименти та досліди, охолоджуючи шампанське до 4, 12 і 18 градусів за Цельсієм. У келихи вино наливалося по стінці або з висоти відразу на днище.
За результатами випробування з'ясувалось, що чим тепліше шампанське, тим більшими є втрати CO2 під час наливання у келих. Що стосується методу розлива напою по келихах, то вчені з`ясували, що у разі використання "винного" способу (тобто коли шампанське наливається не по стінці) втрачається майже удвічі більше вуглекислого газу, ніж при "пивному" способі (коли напій ллється у нахилений келих). У своїй роботі автори не вказали, який кут нахилу келиху є оптимальним.
Стаття, в якій дослідники описують проведені експерименти, опублікована в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry.
|